Faceți căutări pe acest blog

Verbul in Germana | Conjugarea la prezent

Verbul este cea mai importanta parte de vorbire, deoarece reprezinta nucleul unei propozitii. Verbul este flexibil si este singura parte de vorbire care se conjuga.

Verbele pot fi regulate, verbe care nu-si schimba radacina in timpul conjugarii si neregulate, verbe care isi modifica radacina in timpul conjugarii.

Dupa criteriul fonetico-morfologic verbele pot fi slabe si tari. Verbele slabe sunt cele care nu prezinta modificari vocalice pe parcursul conjugarii. Verbele tari sunt cele care prezinta modificari vocalice pe parcursul conjugarii.

In limba germana, ca si in limba romana, verbele "a avea" (haben) si "a fi" (sein) sunt foarte des intalnite. Sa invatam, pentru inceput, sa le conjugam la indicativ prezent. Veti repeta totodata si pronumele personal.

Indicativul  prezent al verbelor "HABEN" si "SEIN"

HABEN = a avea

ich habe (ih habe) = eu am
du hast (du hast) = tu ai 
er / sie / es hat (er/zi/es hat) = el/ ea/ * are

wir haben (wir haben) = noi avem
ihr habt (ir habt) = voi aveti 
sie / Sie haben (zi haben) = ei au / Dvs. aveti


SEIN = a fi

ich bin (ih bin) = eu sunt
du bist (du bist) = tu esti
er / sie / es ist (er/zi/es ist) = el/ea/ * este 

wir sind (vir sind) = noi suntem
ihr seid (ihr said) = voi sunteti
sie / Sie sind (zi sind) =  ei sunt/ Dvs. sunteti

*nu are corespondent in limba romana

Cu siguranta ati observat ca terminatiile specifice in functie de persoana si numar difera la conjugarea verbelor "HABEN" si "SEIN", deoarece aceste doua verbe sunt neregulate. Asta inseamna ca-si schimba radacina pe parcursul conjugarii.

Momentan incercati sa retineti formele verbale la prezent ale lui "HABEN" si "SEIN" impreuna cu formele pronumelui personal. 

In lectiile urmatoare va voi prezenta mai pe larg terminatiile verbale si va voi explica ce sunt verbele neregulate. 

4 comentarii:

 1. Nu am gasit din pacate nicaeri un verb german conjugat la toate timpurile si apoi tradus tot la aceleasi timpuri in romana.Pentru a vedea cam cum rasuna fiecare din aceste timpuri din germana in romana.De unde se poate gasi asa informatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. google translate are optiunea de a asculta cum se pronunta :)

   Ștergere
 2. Multumesc mult, maine am test la germana si am invatat de aiki ff mult .:X dar ma mai puteti ajuta cu ceva?...cum se numesc partile corpului adk :cap-
  maini-
  Si asa

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acesta este link-ul lectiei "Partile Corpului in Germana" => http://invata-germana-rapid.blogspot.de/2011/11/lectia-nr7-corpul-omenesc-lektion-7.html

   Ștergere

Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat