Faceți căutări pe acest blog

Numarul substantivelor in Germana. Cand folosim singular si cand plural.

Ca si in limba romana, in limba germana substantivul poate aparea atat la singular cat si la plural.


Categoriile de substantive care apar la singular :

Numele de persoane apar in general numai la numarul singular. Atunci cand apar la plural denumesc membrii unei familii => Die Kellers sind heute zu Hause = Kelerii sunt azi acasa ("Keller" fiind un nume de familie )

Anumite lucruri sau fiinte sunt folosite cu forma lor de singular pentru a denumi o majoritate => Wald, Polizei = padure, politie; Aceste substantive apar la plural atunci cand vrem sa le numaram si cand putem sa le deosebim unele de altele.

Substantivele care denumesc materii apar la singular precum nume de alimente ( Milch = lapte, Wasser = apa, Fleisch = carne ), metale ( Silber = argint, Gold = aur ), materiale ( Holz = lemn, Wolle = lana ).

Substantivele abstracte apar tot la singular => Freiheit = libertate, Hitze = caldura, Ruhe = liniste, etc. Acest tip de substantive apar la plural atunci cand denumesc ceva concret si de regula sunt asociate cu persoane.

Substantivele care denumesc culori sau care provin din adjective =>  das Blau = albastrul, das Rot = rosul, das Gute = binele;

Substantivele care provin din infinitivul verbului apar tot la singular si denumesc un proces => das Schreiben = scrisul. In anumite situatii poate aparea si la plural dar sensul este diferit : die Schreiben = scrierile, operele unui scriitor.

Sunt folosite la singular si substantive ca Glas = pahar, Tasse = ceasca, Liter = litru, Kilometer = kilometru, atunci cand denumesc cantitatea, respectiv unitati de masura => eine Tasse Kaffee = o ceasca de cafea, 5 Liter Milch = 5 litri de lapte.Categoriile de substantive care apar la plural :

Anumite substantive sunt folosite in cea mai mare parte la numarul plural => Ferien = vacanta, Eltern = parinti, Finanzen = finante, Geschwister = frati, Leute = oameni.

Denumirile de sarbatori apar la plural, dar sunt folosite cu sensul de singular => Weihnachten = Craciunul, Ostern = Pasti;

Anumite denumiri geografice, denumiri de insule, munti, tari apar la plural => die U.S.A. , die Alpen = Alpii, die Karpaten = Carpatii;

Denumirile de feluri de animale, plante le intalnim tot la plural => Reptilien = reptile;

 


9 comentarii:

 1. Cand apare urmatoarea lectie(lectia 37)? Abia astept sa o vad si sa ma apuc sa o invat :)

  RăspundețiȘtergere
 2. va multumesc pt eforturile facute, nu cred ca va puteti imagina bucuria simtita at cand am dat de voi. Va multumesc ca existati. astept cu nerabdare urmatoarele lectii.

  RăspundețiȘtergere
 3. pupici, ma apuc si eu de invatat germana

  RăspundețiȘtergere
 4. eu stiu ca la formarea pluralului sunt folosite 5 grupe
  de exemplu la gr I sg der Vater pl:die Väter...ideea e ca nu am inteles prea bine cum imi pot da seama daca un substantiv este la gr I sau II
  mai dau un alt exemplu poate nu sunt atat de explicita...pt ca nici eu nu am inteles
  la gr II avem pt sg das Heft iar la plural este die Hefte..deci apare un e..aceasta regula se aplica la toate substantivele de grupa a IIa?

  RăspundețiȘtergere
 5. muliomim din suflet.Ar fi necesar sa ne inclinam in fata unor oameni ca cei care ne ajuta atat de mult.Domnul sa fie cu voi dragi oameni inteligenti si marinimosi

  RăspundețiȘtergere
 6. #cursuri it - nu sunt complicate, trebuie doar sa fii putin atent. Pe masura ce le folosesti or sa-ti intre in "reflex" si nu o sa mai ai probleme.

  RăspundețiȘtergere
 7. oare de ce v ati oprit. Azi maine e un an de la ultima lectie postata! De ce ne ati parasit? Am vrea sa reveniti. Multumim anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 8. chiar de ce nu mai postati mai departe lecti?sunt foarte explicite si ajutatoare !!multumesc mult ptr aceeste postari !!!va asteptam ...

  RăspundețiȘtergere

Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat