Treceți la conținutul principal

Ceasul / Ora in Germana

Deseori vei fi nevoit sa intelegi cand ti se zice ora in germana si sa stii la randul tau sa o indici. Fie ca este o programare la doctor sau ora la care vei incepe munca este absolut necesar sa inveti toate formele prin care poti citi ceasul in germana.

Cat este ora / ceasul? in Germana video:
Cat este ora / ceasul? in Germana - In clipul de mai jos veti putea sa ascultati pronuntia in limba germana.


Adresa URL de pe Youtube a clipului prezentat mai sus este urmatoarea youtube.com/watch?v=sLUT-MjrBdw Va recomandam sa urmariti canalul de Youtube RoClipuri pentru a vizualiza si mai multe filmulete educationale.

Atunci cand vrei sa afli ora/ ceasul in limba germana folosesti oricare din urmatoarele doua intrebari: 


Wieviel Uhr ist es? (Vifil ur ist es?) = Cat este ceasul ?
Wie spät ist es? (Vi șpet ist es?) = Cat de tarziu este ?

Citirea orei/ ceasului se invata cel mai bine prin exemplele urmatoare, special concepute pentru cititorii acestui site:

08:00 => Es ist acht uhr. = Este ora opt.

08:05 => Es ist acht uhr und fünf minuten./ Es ist fünf minuten nach acht./ Es ist kurz nach acht.= Este ora opt si 5 minute./ Este cinci minute dupa opt./ Este putin peste opt.

08:15 => Es ist acht uhr und fünfzehn minuten./ Es ist fünfzehn minuten nach acht./ Es ist viertel nach acht./ Es ist viertel neun  =  Este ora opt si cincisprezece minute./ Este cincisprezece minute dupa opt./ Este opt si un sfert./ ( ! acest ultim fel de a spune ora nu are corespondent in limba romana)

08:30 => Es ist acht uhr und dreißig minuten./ Es ist halb neun. = Este ora opt si treizeci de minute./ ( acest ultim fel de a spune ora nu are corespondent in limba romana) 

08:40 => Es ist acht uhr und vierzig minuten./ Es ist zwanzig vor neun./ Es ist halb neun und zehn minuten. = Este ora opt si patruzeci de minute./ Este noua fara douazeci de minute./ ( ! acest ultim fel de a spune ora nu are corespondent in limba romana) 

08:45 => Es ist acht uhr und fünfundvierzig minuten./ Es ist fünfzehn minuten vor neun./ Es ist viertel vor neun./ Es ist dreiviertel neun. = Este ora opt si patruzecisicinci de minute./ Este noua fara cincisprezece minute./ Este noua fara un sfert./ ( ! acest ultim fel de a spune ora nu are corespondent in limba romana) 

08:55 => Es ist acht uhr und fünfundfünfzig minuten./ Es ist fünf minuten vor neun./ Es ist kurz vor neun. = Este ora opt si cincizecisicinci de minute./ Este noua fara cinci minute./ Este putin pana la ora noua.
 

Wichtig = important 

Intodeauna cand faci referire la o ora folosesti "um" => ex: um neun uhr = la ora noua; um acht uhr und vierzig minuten = la ora 08:40

Cand faci referire la o zi din saptamana folosesti "am" => ex: Ich gehe in die schule am samstag = Eu ma duc la scoala sambata. 

Cand faci referire la o luna din an folosesti "im" => ex: Mein geburtstag ist im Juni. = Ziua mea de nastere este in iunie.


 Intrebari posibile a carui raspuns obligatoriu contine o ora:


1.Wann stehst du am Sonntag auf? (Van ștehst du am Sontac auf?) = La ce ora te trezesti duminica?
1.Ich stehe um neun uhr am Sonntag auf. (Ih ștehe um noin ur am Sontac auf.) = Ma trezesc la ora noua duminica.

2.Von wann bis wann arbeitest du? (Fon van bis van arbaitest du?) = De cand pana cand muncesti tu?
2.Ich arbeite von acht uhr und fünfzehn minuten/ 08:15 bis sechszehn uhr und dreißig minuten/ 16:30. (Ih arbaite fon 08:15 uhr bis 16:30 uhr )= Eu muncesc de la ora 08:15 pana la ora16:30.  

3.Wann machst du Mittagspause? (Van mahst du mitacpause?) = Cand faci pauza de pranz?
3.Ich mache mittagspause um zwölf uhr/ 12:00. (Ih mahe mitacpause um 12:00 uhr) = Eu fac pauza de pranz la ora 12:00

4.Wann gehst du schlafen? (Van ghest du șlafăn?) = Cand te duci la culcare?
4. Ich gehe um zweiundzwanzig uhr/ 22:00 schlafen. (Ih ghee um 22:00 ur șlafăn) = Ma duc la ora 22:00 la culcare.


Expresii folosite cand faci referire la timp in general:


Tut mir leid für die verspätung, ich stehe im stau.(Tut mi laid fiur di ferșpetung, ih ștehe im stau) = Imi pare rau pentru intarziere, eu stau in ambuteiaj/ trafic.

Wann kommst du? (Van komst du?) = Cand vii?

Oh, es ist schon drei! Ich komme etwas später. (Oh, es ist șoon drai! Ih kome etvas șpetăr.) =  Oh, este deja ora trei ! Eu vin ceva mai tarziu.

Ich komme gegen drei (Ih kome gheghen drai.) = Eu vin in jur de ora trei. Vocabular:  Wieviel = cat ; Mittagspause = pauza de pranz; schlafen = a dormi; Tut mir leid = imi pare rau; entschuldigung = scuze; etwas = ceva; verspätung = intarziere; später = tarziu; gegen = catre, folosit insa si cu intelesul de aproximativ.

Comentarii

 1. O lectie foarte interesanta si complexa, urmaresc cu placere postarile de pe acest blog pt ca sunt foarte utile. Felicitari !

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte util si bine scris. Poate ar fi bine de precizat ca forma "Es ist viertel neun" este caracteristica doar unor zone restrinse si nu este o regula general valabila. Ex: forma este folosita in Viena/Austria dar nu este folosita ca practica in toata Austria si sau Germania. Nu stiu cum este in alte tari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. formularea "jumatate la 9" adica 8:30 este raspandita in Banat.

   Ștergere
 3. Intradevar nu este forma cea mai utilizata de aceea am precizat-o ultima dar am considerat totusi necesar sa mentionez toate formele pentru a nu fi pus in postora sa auzi o astfel de exprimare si sa nu o intelegi :) Va multumesc pentru laude si va mai astept pe site-ul meu poate si cu recomandari de noi lectii !

  RăspundețiȘtergere
 4. Răspunsuri
  1. Nu am dat drept exemplu ora 08:10 pentru ca se citeste asemanator orei 08:05

   08:10 => Es ist acht uhr und zehn minuten./ Es ist zehn minuten nach acht. = Este ora 8 si 10 minute / Este trecut cu 10 minute dupa ora 8.

   Sper ca v-am fost de folos ! O zi buna va doresc si spor la invatat limba germana cat mai rapid dar corect !

   Ștergere
  2. nu le mai rasp.la acestia.ei va i/au la misto.danke.

   Ștergere
  3. Corect , cineva , cred ca multi dintre noi , avem nevoie de lectiile acestea. Daca altii doresc sa ia la misto acest blog , chiar imi pare rau pentru ei.
   Urmaresc cu placere lectiile , chiar imi folosesc , Felicitari !

   Ștergere
 5. Si eu sunt în germania de mult timp si mă chinui să învăţ limba.A fost f interesantă lecţia asta.M-aţi putea ajută cu un sfat va rog să învăţ limba mai repede cat mai uşor si mai complex?Pe ce site găsesc mai multe Informaţii?va mulţumesc.

  RăspundețiȘtergere
 6. am fost la curs dar aici in germania toate profele vorbesc germana si daca nu intelegi,asta e ele merg mai departe cu lectiile si raman pe urma.dar nu cunoasteti pe cineva care face meditatii on line?va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati gasit pana la urma meditatii online?

   Ștergere
 7. Daca faci cursuri de limba germana cu siguranta o sa intelegi.Intradevar se vorbeste numai in germana (nu engleza) dar mereu ai distionarul pregatit si ai timp sa cauti in el toate cuvintele care nu le sti.Eu fac acum un curs de germana,dureaza 6 luni , cate 4 ore pe zi si credema ca reusesti sa intelegi.
  Cel mai bine este sa inveti limba cu un profesor(pentru ca asa o ineti din prima corect).

  RăspundețiȘtergere
 8. O lectie foarte utila pt mine.multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte explicita lectia...
  Am insa o intrebare:de ce nu scrieti substantivele din fraza cu majuscula? De exemplu :"Uhr" stiam ca trebuie scris cu litera mare cand indeplineste functia de substantiv.

  RăspundețiȘtergere
 10. Va salut ! Am o intrebare :
  18:10 achtzehn Uhr zehn (Minuten)
  zehn (Minuten) nach sechs? sau
  zehn vor achtzen ? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doresc sa stiu daca zehn vor achtzen este corecta ?

   Ștergere
 11. este destul de util acest sit si pt incepatori este chiar util.eu sunt de 2 ani in AUSTRIA si chiar daca nu sti sa pui exact articolele nu e o katastrofa .bafta celor cu vointa de a invata lb germana

  RăspundețiȘtergere
 12. cand este vorba de entschuldigung de ce se citeste cu ch in loc de sch? la fel si in cazul deutschland, tot cu ch in loc de sch..la tv am auzit ca se zice cu sch la deutschland; si la fel in cazul endschuldigung; probabil in functie de dialect si zona..

  RăspundețiȘtergere
 13. Offf...pare usor la prima vedere ,dar
  este o limba foarte grea!!!

  RăspundețiȘtergere
 14. Mi se pare grea aceasta limba! :(

  RăspundețiȘtergere
 15. Mulțumesc mult, m-a ajutat foarte mult aceasta postare! :)

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat

Daca studiez si invat unul din cursurile / sau toate cursurile oferite de invata-rapid.com imi garantati ca voi sti limba engleza, germana sau franceza? Nu oferim nici un fel de asigurari sau garantii. Acest site isi doreste sa fie un extra ajutor pentru persoanele dornice să invete limba engleza, germana sau franceza dar nu asigura sau garanteza nimanui nimic. In mod normal invata-rapid.com ar trebuie sa fie de ajutor oricui, dar pot exista si persoane carora site-ul nostru sa nu le fie de un real folos, totul este in functie de persoana.

As vrea sa donez o suma de bani pentru invata-rapid.com, ce pasi trebuie sa urmez? Invata-rapid.com nu are implementat un sistem de donatii, deoarece, momentan nu dorim sa primim nici un fel de donatii de la vizitatori nostri.

Vreau sa propun o afacere sau un plan de afaceri. Vreau sa va recomand ceva. Am o nemultumire sau un set de nemultumiri si vreau sa va contactez, ce pasi trebuie sa urmez? Indiferent de motivele dvs. daca doriti sa ne contactati va recomandam sa o faceti prin intermediul paginii noastre de contact care poate fi accesata din sectiunea Pagini importante de pe invata-rapid.com.

Link-uri sociale - Urmariti invata-rapid.com pe Facebook

EN: The header image has been made using free photos courtesy of [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net

RO: Imaginea din antet a fost realizata folosind fotografii gratuite oferite de [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net