Cauta pe Invata-rapid.com

Conjugarea verbelor cu particula separabila in Germana

Verbele cu particula separabila in germana (trennbare Verben) sunt formate dintr-un prefix (an) + un verb (rufen) => anrufen = a suna pe cineva . Sub aceasta forma apar la infinitiv unite intr-un singur cuvant.

In limba romana verbele cu particula separabila (trennbare Verben) nu exista, ele fiind o caracteristica a limbii germane.


Conjugarea verbelor cu particula separabila la prezent:

La conjugarea verbelor cu particula separabila se desparte prefixul de verb;  
  • anrufen => Ex: Ich rufe dich morgen an.

Prefixul se pune intodeauna la sfarsitul propozitiei indiferent de lungimea acesteia; 
  • abwaschen => Ex: Ich wasche heute den ganzen Tag alle Gabeln, Messer, Teller zusammen mit meiner Großmutter und meinen Geschwistern ab.= Eu spal azi toata ziua toate furculitele, cutitele, farfuriile impreuna cu bunia si fratii mei.

Atunci cand verbul se regaseste intr-o propozitie cu un verb deja conjugat nu se mai desparte si se adauga intodeauna la sfarsitul propozitiei;
  • Ex: Ich muss immer abwaschen. = Eu trebuie mereu sa spal.

Obs.!!! Propozitiile ce contin un verb cu particula separabila se construiesc precum ai invatat in Lectia nr.20 cu simpla adaugare a prefixului la sfarsitul propozitiei.

Ex: anrufen => Rufst du mich heute an? = Ma suni astazi?


abwaschen (ab.vașăn) = a spala 

ich wasche ab (ih vașe ab) = eu spal
du wäschst ab (du veșst ab) = tu speli
er / sie / es wäscht ab (er/zi/es veșt ab) = el/ea spala

wir waschen ab (wir vașăn ab) = noi spalam
ihr wascht ab (ihr vașt ab) = voi spalati
sie / Sie waschen ab (zi vașăn ab) = ei spala / Dvs. spalati


Conjugarea verbelor cu particula separabila la participiu (trecut):

abwaschen (nominativ) = a spala => abgewaschen (participiu) = spalat

Ex: Meine Mutter hat abgewaschen = Mama mea a spalat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat

Postări populare

Întrebări frecvente

Daca studiez si invat unul din cursurile / sau toate cursurile oferite de invata-rapid.com imi garantati ca voi sti limba engleza, germana sau franceza? Nu oferim nici un fel de asigurari sau garantii. Acest site isi doreste sa fie un extra ajutor pentru persoanele dornice să invete limba engleza, germana sau franceza dar nu asigura sau garanteza nimanui nimic. In mod normal invata-rapid.com ar trebuie sa fie de ajutor oricui, dar pot exista si persoane carora site-ul nostru sa nu le fie de un real folos, totul este in functie de persoana.

As vrea sa donez o suma de bani pentru invata-rapid.com, ce pasi trebuie sa urmez? Invata-rapid.com nu are implementat un sistem de donatii, deoarece, momentan nu dorim sa primim nici un fel de donatii de la vizitatori nostri.

Vreau sa propun o afacere sau un plan de afaceri. Vreau sa va recomand ceva. Am o nemultumire sau un set de nemultumiri si vreau sa va contactez, ce pasi trebuie sa urmez? Indiferent de motivele dvs. daca doriti sa ne contactati va recomandam sa o faceti prin intermediul paginii noastre de contact care poate fi accesata din sectiunea Pagini importante de pe invata-rapid.com.

Site-uri si pagini web recomandate:

Engledo.com - Invata engleza onlineDictionar roman englez, Germado.com - Invata germana onlineDictionar roman german, Invata-rapid.com - Invata engleza onlineInvata germana onlineInvata franceza online

Link-uri sociale - Urmariti invata-rapid.com pe Facebook

Canale recomandate pe Youtube - Edvog Youtube - RoClipuri Youtube