Treceți la conținutul principal

Indicativul in germana | Formarea prezentului la verbele regulate

Daca iti amintesti conjugarea verbelor "HABEN" si "SEIN" ti-am subliniat terminatiile verbale pentru fiecare persoana in parte. Acum este timpul sa inveti mai pe larg cum se formeaza timpul prezent.

Timpul prezent al verbului se formeaza de la forma de infinitiv a verbului (forma sub care gasesti verbul in dictionar) prin inlaturarea terminatiei -en sau -n, la care se adauga urmatoarele terminatii, in functie de numar si persoana: -e, -st, -t, -en, -t, -en.

Majoritatea verbelor in limba germana se termina la infinitiv in -en: wohnen, lesen, sprechen, haben. Unele verbe se termina in -n, cum este verbul "sein".

EX: machen - verb slab* (inlaturam terminatia de infinitiv "-en" si o inlocuim cu terminatiile specifice prezentate mai sus):

ich mach+e = eu fac
du mach+st = tu faci
er / sie / es mach+t = el / ea / fac

wir mach+en = noi facem
ihr mach+t = voi faceti
sie / Sie mach+en = ei fac / Dvs. faceti

Indicat este ca verbul sa fie invatat cu cele trei forme ale sale :
Infinitiv : machen (mahăn) = a face;
Imperfect : machte (mahte) = faceam;
Participiu II : gemacht (ghemaht) = am facut;


  Alte verbe care se conjuga la fel : brauchen = a avea nevoie, bringen = a aduce, fragen = a intreba, gehen = a merge, heißen = a se numi, kaufen = a cumpara, kommen = a veni, leben = a trai, wohnen = a locui;

  Conjuga aceste verbe la prezent ! Daca inca mai intampini probleme nu ezita sa ne contactezi folosind formularul de contact aici sau lasand un comentariu !

  Obs.!!! Verbele ale caror radacini se termina in -t-, -d-, -gn-, primesc un -e- de legatura inaintea terminatiilor de persoana si numar: -st, -t.

  EX: arbeiten = a munci (arbeit-t-en) - verb slab*;

  ich arbeit+e = eu muncesc;
  du arbeit+e+st = tu muncesti;
  er / sie / es arbeit+e+t = el / ea munceste;

  wir arbeit+en = noi muncim;
  ihr arbeit+e+t = voi munciti;
  sie / Sie arbeit+en = ei muncesc/ Dvs.munciti;


  Alte verbe care se conjuga la fel : reden = a vorbi, regnen = a ploua, heiraten = a se casatori, schneiden = a taia, melden = a anunta, finden = a gasi;

  Conjuga aceste verbe la prezent ! Daca inca mai intampini probleme nu ezita sa ne contactezi folosind formularul de contact aici sau lasand un comentariu !


  * Dupa criteriul fonetico-morfologic verbele pot fi slabe si tari.

  Verbe care prezinta modificari vocalice.

  Verbele tari isi schimba vocala din radacina la persoana a doua si a treia singular:

  a => ä
  au => äu
  e => ie, i
  o => ö  
  ü => a

  EX: geben = a da (geb-en) - verb tare;

  ich gebe = eu dau
  du gibst = tu dai
  er / sie / es gibt = el / ea da

  wir geben = noi dam
  ihr gebt = voi dati
  sie / Sie geben = ei dau / Dvs. dati


  Alte verbe care prezinta modificari vocalice si se conjuga la fel :
  • backen = a coace (a => ä)
  • bergen = a salva (e => i)
  • blasen = a sufla (a => ä)
  • braten = a praji (a => ä)
  • brechen = a rupe (e => i) 
  • dreschen = a strica, distruge (e => i
  • dürfen = a fi permis => a)
  • empfehlen = a recomanda (e => ie)   

  Conjuga aceste verbe la prezent ! Daca inca mai intampini probleme nu ezita sa ne contactezi folosind formularul de contact aici sau lasand un comentariu !


  Comentarii

  1. La conjugarea verbului, "machen" este tradus prin "a invata", pe cand putin mai jos este tradus "a face" - care este si varianta corecta. Ar fi de apreciat daca ati corecta aceasta greseala, intrucat induce in eroare necunoscatorii. Multumesc. :)

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Va multumesc pentru atentionare, greseala a fost corectata! Se mai intampla uneori cand timpul nu tine cu noi :)

    Ștergere
  2. am si eu o intrebare...dreschen( a strica, a distruge) imi apare ca fiind = a treiera, a bate zdravan, a snopi in bataie...cum e corect?

   RăspundețiȘtergere
  3. vernichten< a distruge, a strica< traducerea Dvs este corecta

   RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua,am o nelamurire....nu vad cum as putea conjuga verbul regnen,iar verbul heiraten daca stau sa ma gandesc ar trebui conjugat...ich bin verheiratet,sau?multumesc anticipat!

   RăspundețiȘtergere

  Trimiteți un comentariu

  Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat

  Daca studiez si invat unul din cursurile / sau toate cursurile oferite de invata-rapid.com imi garantati ca voi sti limba engleza, germana sau franceza? Nu oferim nici un fel de asigurari sau garantii. Acest site isi doreste sa fie un extra ajutor pentru persoanele dornice să invete limba engleza, germana sau franceza dar nu asigura sau garanteza nimanui nimic. In mod normal invata-rapid.com ar trebuie sa fie de ajutor oricui, dar pot exista si persoane carora site-ul nostru sa nu le fie de un real folos, totul este in functie de persoana.

  As vrea sa donez o suma de bani pentru invata-rapid.com, ce pasi trebuie sa urmez? Invata-rapid.com nu are implementat un sistem de donatii, deoarece, momentan nu dorim sa primim nici un fel de donatii de la vizitatori nostri.

  Vreau sa propun o afacere sau un plan de afaceri. Vreau sa va recomand ceva. Am o nemultumire sau un set de nemultumiri si vreau sa va contactez, ce pasi trebuie sa urmez? Indiferent de motivele dvs. daca doriti sa ne contactati va recomandam sa o faceti prin intermediul paginii noastre de contact care poate fi accesata din sectiunea Pagini importante de pe invata-rapid.com.

  Link-uri sociale - Urmariti invata-rapid.com pe Facebook

  EN: The header image has been made using free photos courtesy of [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net

  RO: Imaginea din antet a fost realizata folosind fotografii gratuite oferite de [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net