Treceți la conținutul principal

Zilele Saptamanii in Engleza

Aici vei invata zilele saptamanii in engleza impreuna cu pronuntie (scrisa dar si audio-video), explicatii si exemple folositoare intr-o conversatie. Zilele Saptamanii in Engleza, desi nu sunt deloc asemanatoare cu cele din limba romana nu sunt foarte greu de memorat si pronuntat.
In limba engleza zilele saptamanii cat si prescurtarile acestora (formate din primele doua sau trei litere) se scriu cu majuscula si sunt impartite in doua categorii principale: zile lucratoare si sfarsitul de saptamana. Din tabelul de mai jos o sa invatati toate cele sapte zile din saptamana, pronuntia cat si prescurtarile acestora pe care deseori le veti gasi in calendar sau carti de vizita.

Zilele saptamanii in engleza video:
Daca doriti sa ascultati pronuntia zilelor saptamanii in limba engleza, va recomandam clipul video de mai jos.

Adresa URL de pe Youtube a clipului prezentat mai sus este urmatoarea youtube.com/watch?v=mlaG-YKq5YY Va recomandam sa urmariti canalul de Youtube RoClipuri pentru a vizualiza si mai multe filmulete educationale.

Zilele saptamanii in engleza:
Engleza Pronuntie Traducere
days of the week deiz of dă uic zilele saptamanii
weekdays / workdays uic.deiz / uorc.deizi> zile lucratoare
Monday - Mo / Mon mandei luni
Tuesday - Tu / Tue tiusdei marti
Wednesday - We / Wed uensdei miercuri
Thursday - Th / Thu tărsdei joi
Friday - Fr / Fri fraidei vineri
weekend uic.end sfarsit de saptamana
Saturday - Sa / Sat satărdei sambata
Sunday - Su / Sun sandei duminica

Pentru a nu se creea o confuzie va precizez ca "days of the week" se foloseste pentru toate cele sapte zile din saptamana si "weekdays" doar pentru zilele lucratoare.
Este foarte important sa invatati acum cuvintele ieri, azi si maine in engleza dar si alte intrebari si raspunsuri care fac referire la zilele saptamanii.
Vocabular referitor la zilele saptamanii in engleza:

Engleza Pronuntie Traducere
yesterday iestărdei ieri
today tudei azi
tomorrow tumoroou maine
day / days dei / deiz zi / zile
week uic saptamana
What day is it today? Uat dei iz it tudei? Ce zi este astazi?
Today is Tuesday Tudei iz tiuzdei Azi este marti
What day was it yesterday? Uat dei uoz it iesterdei? Ce zi a fost ieri?
Yesterday was Monday Iesterdei uaz Mondei Ieri a fost luni
How many days has the week? Hau meni deiz hez dă uic Cate zile are saptamana?
Every week has seven days Evri uic hez sevăn deiz Fiecare saptamana are sapte zile
I go to school every day Ai go tu scul evri dei Ma duc la scoala in fiecare zi
When can I make a doctor appointment? Uen chen ai meic ă dactăr ăpointment? Cand pot face o programare la doctor?
Thursday at 4 o'clock Tărzdei ăt 4 ă.clac Joi la ora 4
Prepozitia "on" este folosita pentru a preciza ce se intampla intr-o zi anume din saptamana precum in exemplele urmatoare.
Engleza Pronuntie Traducere
I'm going to school on Wednesday Aim going tu scul on uenzdei Ma duc la scoala Miercuri
On Sunday Anna goes shopping On Sandei Ana goz șoping Duminica Ana merge la cumparaturi
He goes to the gym on Friday Hi gouz tu dă gim on Fraidei El se duce la sala de sport vineri
Inainte de zilele saptamanii sunt deseori folosite cuvintele "this, next, last, every" pentru a clarifica despe ce zi anume se vorbeste.
Engleza Pronuntie Traducere
I'm going to the gym this Saturday Aim going tu dă gim dis Saturdei Ma duc la sala de sport sambata asta
Next Monday I have dance lessons Next Mondei ai hev dens lesăns Lunea viitoare am lectii de dans
I went jogging last Sunday Ai uent gioghin lest Sandei Am fost la alergat sambata trecuta
every Monday / on Mondays evri Mandei / on Mandeiz in fiecare Luni / Lunea
Daniel goes to work every Friday / on Fridays Daniel gouz tu uorc evri Fraidei / on Fraidez Daniel se duce la munca in fiecare vineri / vinerea
Folositi cuvantul "every" in fata unei zile din saptamana sau doar ziua saptamanii la plural (adaugand un "s" la final) atunci cand faceti aceeasi activitate in mod constant in acceasi zi din saptamana. Cand doriti sa vorbiti despre o anunmita zi folositi "the" in fata acesteia pentru a o accentua.
The Friday before Christmas we go shopping (Dă Fraidei bifor Crismăs uii gău șoping) = Vinerea dinaintea Craciunului noi ne ducem la cumparaturi.

Comentarii

  1. Super!
    Sunt foarte utile si simple.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu engleza dar foarte putina si poate imi sunt de folos aceste cuvinte

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Din pacate nu sunt mereu disponibila sa clarific toate nelamuririle insa daca aveti intrebari de multe ori veti gasi raspunsuri foarte bune de la alte persoane care invata online. Comentariile dumneavostra vor fi postate doar daca sunt scrise coerent, corect gramatical si folosind un limbaj civilizat. Spor la invatat

Daca studiez si invat unul din cursurile / sau toate cursurile oferite de invata-rapid.com imi garantati ca voi sti limba engleza, germana sau franceza? Nu oferim nici un fel de asigurari sau garantii. Acest site isi doreste sa fie un extra ajutor pentru persoanele dornice să invete limba engleza, germana sau franceza dar nu asigura sau garanteza nimanui nimic. In mod normal invata-rapid.com ar trebuie sa fie de ajutor oricui, dar pot exista si persoane carora site-ul nostru sa nu le fie de un real folos, totul este in functie de persoana.

As vrea sa donez o suma de bani pentru invata-rapid.com, ce pasi trebuie sa urmez? Invata-rapid.com nu are implementat un sistem de donatii, deoarece, momentan nu dorim sa primim nici un fel de donatii de la vizitatori nostri.

Vreau sa propun o afacere sau un plan de afaceri. Vreau sa va recomand ceva. Am o nemultumire sau un set de nemultumiri si vreau sa va contactez, ce pasi trebuie sa urmez? Indiferent de motivele dvs. daca doriti sa ne contactati va recomandam sa o faceti prin intermediul paginii noastre de contact care poate fi accesata din sectiunea Pagini importante de pe invata-rapid.com.

Link-uri sociale - Urmariti invata-rapid.com pe Facebook

EN: The header image has been made using free photos courtesy of [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net

RO: Imaginea din antet a fost realizata folosind fotografii gratuite oferite de [digitalart][Boians Cho Joo Young]/ FreeDigitalPhotos.net